【低糖質/Low Carb】手作りおからパウダー Homemade Okara Flour

【低糖質/Low Carb】手作りおからパウダー Homemade Okara Flour

2020年2月7日 0 投稿者: Soylattes

低糖質スイーツづくりに欠かせない「おからパウダー」

今まで日本から持って帰った市販品を使用していましたが、無くなったので手作りすることにしました。副産物として「豆乳」もできます!

 

おからパウダー(OKARA FLOUR / DRIED SOY PULP FLOUR)

おからパウダーの市販品は、大きい都市なら日系スーパーにあるかもしれません。(こちらの地域では、売られていない)
Amazonで120g入り15ドルで販売されていますが(汗)高いので手作りです。
原料の大豆は、Whole Foodsの量り売りコーナーにオーガニックの豆が売られています。

今回、480gの大豆から作ったら大鍋2杯分での作業になってしまったので、レシピは作りやすい分量で掲載します。必要に応じて、適宜増減してください。

The remains of soybeans after squeezed soy milk are called Okara.
It is soy pulp, and useful ingredient for low carb desserts!
Okara Flour
is sold by Amazon, but it’s little bit expensive. So I made it.

Okara Flour and Kinako Flour are different ingredients. They are not substitutions.

Okara Flour (sold by Amazon)

材 料 Ingredients

大豆 250g
ミネラルウォーター 1ガロン(洗う用+つける用+ミキサー用900mlの合計)

◆濾し布(Whole Foodsにチーズ用濾し布として売っています)

250g soybeans 
1 gallon mineral water (to wash, soak and stir soybeans)

◆cloth strainer

作りかた Instructions

1.
大豆をミネラルウォーターで2~3回洗い、浮いてくるごみを取り除く。

Wash the soy beans with mineral water 2-3 times.
Remove small pieces of peel floating on the water.

2.
大豆と、ミネラルウォーター1Lを大きい鍋に入れ、夏場は10時間、冬場なら15~16時間つけておく。

Put beans and 1000ml mineral water in a large pot. Soak them 10 hours in summer/ 15-16 hours in winter.

3.
大豆が充分に水を吸ったら、水を切る。

Move soybeans to a colander to remove water.

4.
濾し布(水に濡らして固く絞る)を、ざるとボウルの上に準備しておく。
ミキサー撹拌用として、水を900ml準備する。

Prepare a cloth strainer on a sieve on a bowl. (Wet the cloth and wring water out.)
Prepare 900ml mineral water for an electric mixer to stir beans.

5.
大豆と、同量のミネラルウォーターをミキサーに入れ、2分撹拌する。
900mlの水をすべて使い切る。)

Put beans and same quantity of water in mixer, then stir 2 minutes.
Repeat this process until use up 900ml water.

6.
大きめの深鍋にいれて、はじめは強火~中火にかける。
焦げ付きやすいので、絶えず底からかきまぜる。

Put mushy paste in a large pot, cook on strong/middle heat.
Easily scorched, so keep stirring from bottom.

7.
沸騰してきたら、吹きこぼれないよう弱火にする。かきまぜながら、10分ほど弱火にかけ続ける。
(ふきこぼれそうになったら一度火を止め、再び火にかける。)

Before it starts boiling, turn heat lower. Keep stirring and low heating about 10 minutes.
(If it’s going to boil over, put out once and ignite again.)

8.
煮終わったら、濾し布で濾す
やけどに注意!)

Strain the paste well. (the solid is Okara ,and the white liquid is Soy Milk).
It’s very HOT! Be careful.

9.
おからと、豆乳ができました

RAW OKARA and SOY MILK

10.
おからを耐熱容器に入れ、1000Wの電子レンジで、3分加熱する。
(800Wなら4分、600Wなら5分)

Put Okara in MICROWAVE-SAFE CONTAINER, and heat 3minutes on 1000W.
(4min on 800W / 5min on 600W)

11.
底からかき混ぜて、熱と水分を逃す。
10.と11.を5回ほど繰り返す。

Stir from bottom to go heat and moisture off.
Repeat PROCESS10.-11., about five times. 

12.
11.が冷めたらフライパンに移し、サラサラのパウダー状になるまで弱火で加熱。

After cooling down, move Okara to pan. Then dry on low heat until it becomes powdered.

13.
あれば、ミルで粉砕する。

If you use a Mill, get better results.

14.
できあがり

Okara Flour

【保管】
ジップロック袋などに移し、空気を抜いて、冷凍保存します。

~ 豆乳アレンジ ~

副産物の豆乳は、

タラと白菜を入れて、豆乳ポテトグラタンにしました。

濃厚な風味だけど、ヘルシーで美味しかったです🐷

豆乳を飲む場合、冷蔵庫に保管の上2~3日くらいで飲み切ってくださいね🥛

 

SOY MILK POTATO GRATIN📷
If you drink soy milk, the  freshness date is 2-3 days in the fridge.

栄養成分表 Nutrition Facts

100gあたり:

カロリー 421kcal
脂質 13.6g
コレステロール 0mg
塩分 0mg
炭水化物 52.3g
  (うち糖質 8.7g
たんぱく質 23.1g

Per Serving(10g ):

42.1 calories


(4.3g dietary fiber)

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